Za sunčane naočale u vožnji možete platiti veliku kaznu u Njemačkoj

Vrlo malo vozača u Njemačkoj zna pravila za korištenje sunčanih naočala tijekom vožnje. Kad ljeti bliješti sunce, mnogi se vozači okreću sunčanim naočalama kako bi osigurali bolju vidljivost, ali ova navika pojedine vozače može koštati mnogo novca.

Nepravilna uporaba sunčanih naočala u automobilu ne samo da može oštetiti vaš vid, već može dovesti i do novčanih kazni. Nošenje sunčanih naočala tokom vožnje općenito je dopušteno i čak se preporučuje u mnogim situacijama.

Međutim, postoje određeni kriteriji koji moraju biti ispunjeni da bi sunčane naočale bile prikladne za korištenje u prometu:

  1. Stepen zatamnjenosti: Sunčane naočale trebaju imati najviše zatamnjenost kategorije 3, što odgovara propusnosti svjetlosti od 8 do 18 posto. Ova nijansa štiti oči od zasljepljujuće svjetlosti, a da pritom ne zamagljuje vid.
  2. Vid: Ako imate slab vid, sunčane naočale moraju imati odgovarajuću korekciju. Bez te prilagodbe postoji opasnost od kazni do 25 eura, jer se to smatra kršenjem uvjeta za vožnju automobila.
  3. Smanjenje odsjaja: Polarizirane leće su posebno korisne jer mogu smanjiti odsjaj sa sjajnih površina kao što su mokre ceste ili druga vozila.
  4. Prikaz boja: leće naočala ne bi trebale previše iskriviti boje kako ne bi ometale prepoznavanje prometne signalizacije i znakova.
  5. Dizajn i pristajanje okvira: okvir ne smije biti preširok ili predebeo kako ne bi ograničio periferni vid. Naočale trebaju dobro pristajati i ne smiju kliziti s lica.
  6. Kvaliteta leća: Leće visoke kvalitete bez izobličenja važne su za jasan i oštar vid.

Usklađenost sa standardima: U EU sunčane naočale trebaju zadovoljiti standard EN ISO 12312-1 da bi se smatrale sigurnima. Sunčane naočale u automobilu predstavljaju rizik

Osim sigurne upotrebe naočala, postoji još jedan, često zaboravljeni rizik: rizik od požara.

Prema tvrdnjama vatrogasne službe, naočale koje ostavljate u automobilu mogu izazvati požar. To je zbog takozvanog efekta gorućeg stakla, u kojem se sunčeva svjetlost fokusira kroz zakrivljenu leću naočala. Ako ovo koncentrirano zračenje pogodi zapaljivi materijal, može izazvati požar, navode njemački mediji. Da sunčane naočale ne stvaraju probleme, postoje korisni savjeti koje svatko može usvojiti.

Ovako ćete zaobići moguću zabranu sunčanih naočala u automobilu

Koristite samo naočale koje su odobrene za cestovni promet i ispunjavaju gore navedene kriterije.

Ne ostavljajte sunčane naočale na kontrolnoj ploči ili drugim prikladnim mjestima u automobilu kako biste izbjegli efekt gorućeg stakla.

Važno je informirati se o zakonskim zahtjevima kako bi vaše naočale zadovoljile potrebne standarde.

Ovim mjerama vozači također štite svoje vozilo i sebe od mogućih opasnosti. Dobro odabran par sunčanih naočala može ljeto u automobilu učiniti ugodnijim, a ujedno i sigurno, pišu njemački mediji.

Povezane objave

KOMENTARI

ODGOVORITE

Molimo unesite Vaš komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime

PODIJELI

ZADNJE VIJESTI