Pucanje kamionskih guma je rezultat fabričke greške – proizvođač je tužen

Pucanje guma ostaje jedna od glavnih prijetnji vozačima kamiona. Šta je razlog ovakvih pucnjava? Najčešći simptomi su normalno trošenje, kao i vožnja sa preniskim pritiskom, što dovodi do pregrijavanja gume. Međutim, pucanj može biti i rezultat fabričke greške, i tu dolazimo do slučaja koji se trenutno priprema u Francuskoj.

Prošlog utorka, 14. aprila, istražitelji iz Francuske, Belgije i Luksemburga izvršili su raciju u objektima Goodyear-a. Policajci i žandarmi pojavili su se, između ostalih, u glavnoj kancelariji za evropsko tržište, istraživačko-razvojnom centru i u samoj fabrici. Kako je utvrdio francuski dnevnik “Mond”, sve je to poslužilo za prikupljanje dokaza za suđenje koje će najvjerovatnije početi u Francuskoj narednih sedmica.

Jučer je tužilaštvo iz Besansona u Francuskoj održalo konferenciju za novinare o ovom slučaju. Tamo je objavljeno da je Goodyear osumnjičen da je nenamjerno prouzročio smrt najmanje četiri osobe. Lijepo je umanjiti ozbiljnu grešku u proizvodnji kamionskih guma tako što se ne vrši veliki povlačenje neispravnih guma, već samo organiziranjem redovnog programa zamjene.

Ove četiri osobe poginule su u ukupno tri nesreće zabilježene u Francuskoj 2014. i 2016. godine. Svaki put to je bila posljedica puknuća lijeve prednje gume na upravljačkoj osovini kamiona. Tužilaštvo je nesrećne gume poslalo na pregled sedam različitih vještaka, koji su potvrdili prisustvo greške u proizvodnji. Zanimljivo, cijela stvar je izašla na vidjelo zahvaljujući supruzi jednog od preminulih vozača kamiona. Ona je odlučila da se bori kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za nesreću, a tužilac je tokom jučerašnje konferencije pohvalio ženu za njenu odlučnost i pomoć u pokretanju istrage.

Fotografija je primjer, ne prikazuje nijedan od događaja o kojima se raspravlja.


Povezane objave

KOMENTARI

ODGOVORITE

Molimo unesite Vaš komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime

PODIJELI

ZADNJE VIJESTI