Vozač ubijen sa poklopcem šahta: uhapšeno pet mladih ljudi

Napredak je postignut u slučaju ubistva počinjenog na autoputu korištenjem poklopca šahta. Policija je uspjela uhapsiti petoricu osumnjičenih, a među okolnostima incidenta je i droga.

Podsjećam, tragedija se dogodila u noći sa petka na subotu, oko 01.30 sati, na belgijskom autoputu E42, između gradova Eron i Anden. Sa tamošnjeg vijadukta bačen je poklopac kanalizacionog šahta koji je okačen na konopac i uperen u šoferšajbnu kamiona. Metalni predmet udario je u Renault Gamy T iz španske transportne kompanije i odmah izazvao smrt 50-godišnjeg rumunskog vozača. Supruga koja se nalazila u kabini bila je direktan svjedok ovog događaja, a trenutak kasnije sin je, vozeći drugu garnituru, stigao na lice mjesta. Više o ovoj temi u ovom članku.

Pređimo sada na pitanje samog pritvora. Kako je saopštilo tužilaštvo u gradu Namuru, policija je uhapsila petoro mladih ljudi optuženih da su počinili ovo ubistvo. Ispostavilo se da su to nezabilježeni tinejdžeri iz Andena, u dva slučaja prije 18. rođendana. Jedan od njih se čak predao policiji i priznao krivicu, užasnut sopstvenim postupcima.

Prema tvrdnjama tužilaštva, iskazi pojedinih osoba pokazuju određena neslaganja. Istražitelji su najavili sukob između osumnjičenih i nastavljaju prikupljanje dokaza, uključujući snimke nadzora. Ipak, postoji određena okolnost koja se ponovila u iskazima nekoliko osoba. To uključuje uzimanje dušikovog oksida, popularnog “gasa smijeha”, prije događaja. U prevelikim količinama ova supstanca se koristi kao droga, može dovesti do stanja psihoze, a posebno je osjetljiva na umove osoba mlađih od 25 godina.

U tužilaštvu potvrđuju da će se počiniocima suditi za ubistvo s predumišljajem. Ovako nešto je u Belgiji kažnjivo doživotnim zatvorom. Alternativno, kazna se može malo smanjiti, na primjer na 30 godina. Ono što je također važno, u posebno teškim slučajevima čak i maloljetnici mogu dobiti ovako visoku kaznu.

Povezane objave

KOMENTARI

ODGOVORITE

Molimo unesite Vaš komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime

PODIJELI

ZADNJE VIJESTI