Spriječeno krijumčarenje 47 ljudi: Umjesto dobiti od 45 hiljada eura, kazna zatvora od tri i pol godine

Fotografija imigranata pronađena u traileru

Nizozemski vozač kamiona trebao je dobiti 45.000 eura za krijumčarenje 47 ljudi preko La Manchea. No, zločin je izašao na vidjelo, a suđenje tek počinje.

Dana 3. prosinca prošle godine, tegljač s prikolicom sa ceradom stigao je na prijavu trajekta u Hoek van Holland. Komplet je trebao otploviti odande do Ujedinjenog Kraljevstva, noseći teret povijesnih vozila, uključujući klasični poljoprivredni traktor. U luci je kamion podvrgnut rutinskoj kontroli, a nizozemska žandarmerija koristila je psa tragača. Tada se saznalo za krijumčarenje 47 osoba unutar prikolice između natovarenih vozila. Među njima su državljani Iraka, Vijetnama, Turske i Albanije.

Ni zastori prikolice ni vrata vozila nisu pokazivali nikakve znakove oštećenja. U kombinaciji s vrlo velikim brojem imigranata, to je potaknulo sumnju na potpuno svjesno krijumčarenje. Stoga je 33-godišnji nizozemski vozač priveden kao osumnjičenik. Tijekom ispitivanja muškarac je priznao krivnju i svoja saznanja iznio u vezi s kriminalnom skupinom koja se bavi krijumčarenjem ljudi. Kako se tada ispostavilo, 33-godišnjak je trebao dobiti naknadu od 45.000 € za ovu jednu rutu s ilegalnim imigrantima.

Sada počinje suđenje u ovom slučaju, a tužiteljstvo je upravo podnijelo punu optužnicu protiv optuženih. Očekivana kazna je četiri godine zatvora, od toga tri i pol godine koje treba odslužiti i pola godine uvjetno. Prema uredu tužitelja, takve su kazne neophodne kako bi se zaustavila spirala zločina oko ilegalne imigracije. Ovdje se mora priznati da primanje narudžbi od kriminalaca šteti cijeloj transportnoj industriji, pa tako i tisućama poštenih vozača i prijevoznika koji svakodnevno putuju u Veliku Britaniju i boje se kazni za nesvjesno krijumčarenje.

Još se ne zna hoće li sud pristati na takvu kaznu. Planirani datum završetka suđenja još nije objavljen.

Povezane objave

KOMENTARI

ODGOVORITE

Molimo unesite Vaš komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime

PODIJELI

ZADNJE VIJESTI