Vozio 128 km/h na nizbrdici i 0,8 promila na alkotestu

Francuski izvještaji o “puštanju” kamiona niz brda nisu ništa novo. Lokalna žandarmerija redovno prijavljuje rezultate od oko 120 km/h, kako stranih tako i domaćih vozača. Međutim, prošlosedmično hapšenje ipak je uspjelo da se istakne, kako po brzini, tako i po stanju vozača.

DAF XF105 s niskom prikolicom, natovaren valjkom i asfaltnim finišerom, kretao se u četvrtak između gradova Laon i Soissons na sjeveroistoku Francuske. Kamion se kretao trasom RN2, koja ima dva puta i raskrsnice bez nagiba, ali je zbog uske prirode i dalje samo brza cesta. U Francuskoj je to važno jer je ograničenje brzine na ekspresnim kamionima 80 km/h, što je 10 km/h niže nego na autoputevima.

Na nizbrdici, iako ne baš strmoj, ali veoma dugoj, DAF je uspeo da pređe dotičnu granicu za čak 48 km/h. Kada ga je zaustavila žandarmerijska patrola iz grada Laona, službenici su očitali rezultat pri 128 km/h. Prema francuskoj tarifi, to znači novčanu kaznu od 135 eura, 4 od 12 dozvoljenih kaznenih poena, i upućivanje sudu na eventualnu odluku o oduzimanju vozačke dozvole na najviše 3 godine.

Ni tu problemima nije bio kraj. Kada su žandarmi završavali formalnosti, odlučili su i da ispitaju vozača alkotestom. Tada je nivo alkohola u izdahnutom vazduhu iznosio 0,37 mg/l, otprilike 0,8 promila, odnosno četiri puta više od granice dozvoljene u Francuskoj za profesionalne vozače. Posledice takvog rezultata uključuju standardnu ​​kaznu od 135 evra, 6 kaznenih poena i dalje sudske postupke. Tokom ovog drugog perioda, možete pojedinačno povećati kaznu na 750 eura, izreći maksimalnu 3-godišnju zabranu obavljanja poslova vozača, potpuno oduzeti vozačku dozvolu na najviše 3 godine ili eventualno odrediti trogodišnji period vožnje sa takozvana blokada alkohola (tj. povezivanje alkometra na paljenje vozila).

Inače, podsjećam da će od jula ove godine svi novoregistrovani kamioni biti unaprijed pripremljeni za primjenu posljednje od gore navedenih kazni. Lista obavezne opreme za vozila ukupne težine iznad 3,5 tone će uključivati početnu instalaciju za pričvršćivanje alkoholne blokade.

Povezane objave

KOMENTARI

ODGOVORITE

Molimo unesite Vaš komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime

PODIJELI

ZADNJE VIJESTI