Novčane kazne za prijevoznike u ukupnom iznosu od 109.797 eura: kabotaža, AdBlue i radno vrijeme

109.797 eura – ovaj iznos je ukupna kazna za transportne kompanije izrečena tokom samo četiri dana njemačkih inspekcija. Pogledajmo koje su nepravilnosti utvrđene i koliki su bili njihovi razmjeri.

U pitanju je iznos iz zvaničnog izvještaja BALM-a (nasljednika BAG-a), u kojem su predstavljene transportne inspekcije iz januara ove godine. Njemački inspektori su potom izveli dvije velike operacije, od kojih je svaka trajala dva dana, pokrivajući preko 30 kontrolnih punktova i uključivši oko 170 policajaca.

Prva od ovih aktivnosti održana je od 11. do 12. januara u kojoj je učestvovalo 648 kamiona. Utvrđeno je 14 slučajeva nelegalne kabotaže, kao i 15 vozila u neispravnom tehničkom stanju, uključujući 2 sa neispravnim AdBlue ubrizgavanjem. Takođe je bio 1 kamion sa manipulisanim tahografom i 1 vozilo sa oštećenim tahografom.

Druga serija pregleda obavljena je od 24. do 25. januara, ovog puta je obuhvaćeno 870 vozila. U 43 slučaja utvrđena je ilegalna kabotaža, a tehnički kvarovi su se odnosili na 4 vozila, među kojima i jedno sa neispravnim ubrizgavanjem AdBlue. Osim toga, Nijemci su pobliže pogledali i standarde radnog vremena vozača, utvrdivši u tom pogledu čak 58 prekršaja.

Prilikom oba pregleda, vozači su pitani o mjestima gdje su imali pune nedjeljne odmore. Međutim, nije pronađena situacija u kojoj bi se takav odmor u kabini mogao dokazati. Vjerovatno je to povezano sa činjenicom da Nijemci vikendom nisu vršili ove inspekcije i nisu mogli nikoga uhvatiti “na crvenoj ruci”.

Povezane objave

KOMENTARI

ODGOVORITE

Molimo unesite Vaš komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime

PODIJELI

ZADNJE VIJESTI