Šta učiniti ako doživite nesreću u drugoj zemlji članici EU?

Ako doživite nesreću u inozemstvu, primjenjuju se zakoni države u kojoj se nesreća dogodila. To znači da se postupak potraživanja odštete može razlikovati od postupka u vašoj matičnoj državi.

Ako ste sudionik nesreće u inozemstvu, ne napuštajte mjesto nesreće. Komunicirajte s drugim vozačem i, ako je potrebno, pozovite policiju i/ili hitnu pomoć.

Izvješće o nesreći

Trebali biste na mjestu događaja ispuniti izvješće o nesreći.

Obrazac izvješća o nesreći obično možete dobiti od svojeg osiguravatelja. Određena udruženja osiguravatelja razvila su zajedničko „Europsko izvješće o prometnoj nesreći”. S pomoću tog obrasca brzo ćete prikupiti sve potrebne podatke te će postupak namirivanja odštete od osiguranja biti jednostavniji.

Ako nemate izjavu o nesreći ili obrazac osiguravatelja, provjerite jeste li zapisali slijedeće podatke:

  • datum i mjesto nesreće,
  • detalje o eventualnim ozljedama, materijalnoj šteti i svjedocima (provjerite imate li njihove podatke za kontakt),
  • podatke za kontakt drugog vozača (ime, adresa, broj telefona),
  • podatke o osiguravajućem društvu drugog vozača (uključujući broj police),
  • informacije o vozilu drugog vozača (broj registracijskih pločica, država registracije, proizvođač, model te iste podatke za prikolicu, ako postoji),
  • podatke za kontakt policijske uprave kojoj je nesreća prijavljena,
  • okolnosti nesreće.

Ako se vi i drugi vozač slažete o detaljima nesreće, trebali bi potpisati izjavu. To će pojednostaviti namirivanje odštete od osiguranja.

Upamtite: Nemojte priznati odgovornost i ne potpisujte izjavu o nesreći ako je ne razumijete u potpunosti. Ako se ne slažete, vaš će osiguravatelj riješiti spor s osiguravateljom drugog vozača. Osiguravatelj će rješavanje spora temeljiti na policijskom izvješću, procjeni štete ili drugim podacima.

Za podupiranje vašeg zahtjeva, trebali bi prikupiti:

  • fotografije,
  • izjave svjedoka i/ili,
  • policijsko izvješće.

Dužni ste nesreću prijaviti vašem osiguravajućem društvu, čak i ako ne namjeravate potraživati odštetu.

Kakva je vaša situacija?

Europska komisija nije odgovorna za vanjski internetski sadržaj. Korisno je provjeriti nudi li vaš osiguravatelj neograničenu pokrivenost, osobito za tjelesne ozljede.

Zakonodavstvom EU-a jamči vam se najviša svota pokrivenosti osiguranjem od odgovornosti (vidjeti sljedeći primjer):

Zakonodavstvom EU-a jamči se najviša svota pokrivenosti osiguranjem od odgovornosti
U vašoj se matičnoj zemlji primjenjuje najniža na razini EU-a propisana svota pokrivenosti osiguranjem od odgovornosti za materijalne štete u iznosu od 1.120.000 EUR. Skrivili ste nesreću u drugoj državi EU-a gdje je najniža svota pokrivenosti osiguranjem viša i iznosi 1.200.000 EUR. Materijalna šteta uzrokovana nesrećom procijenjena je na 1.180.000, što je 60 000 EUR više od odgovarajuće osigurane svote koja se primjenjuje u vašoj državi.

Iako niste ugovorili višu svotu sa svojim osiguravateljem, osiguranje će pokriti 1.180.000 EUR jer se u skladu sa zakonodavstvom EU-a primjenjuje pokrivenost koja je najpovoljnija za osiguranika. U ovom slučaju to je pokriće koje se primjenjuje u zemlji u kojoj se nesreća dogodila.

Povezane objave

KOMENTARI

ODGOVORITE

Molimo unesite Vaš komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime

PODIJELI

ZADNJE VIJESTI