Tri DAF-a i Hilux, jedan na drugom – nestabilni, ali bezobzirno natovareni

U britanskim propisima ne postoji čvrsta granica visine vozila. Postoji samo preporuka da kamioni ne smiju prelaziti 5,03 metra (16 stopa i 6 inča), jer je to visina nadvožnjaka autoputa. Zato britanski transport polovnih vozila, na primer namenjenih za izvoz u bivše afričke kolonije, može biti zaista rizičan.

Evo upravo takvog kompleta koji je policija Derbyshirea zaplijenila ranije ove sedmice. Sastoji se od tri DAF kamiona, koji predstavljaju kompletan asortiman ovog proizvođača s početka 20. vijeka, a vrhunac svega bila je terenska Toyota Hilux, dodatno opremljena podignutom karoserijom i svjetlom upozorenja.

Cijela stvar je bila visoka vjerovatno 5 metara, a zbog čak četiri stepena ovjesa mora da je bila vrlo nestabilna u krivinama. Nije ni čudo što su policajci skinuli ovaj set sa puta. Nakon zaustavljanja, na traktoru i prikolici su konstatovani tehnički kvarovi, a ispostavilo se da prikolica nema validan pregled, jer ju je izgubila tri mjeseca ranije.

Policija je pozvala DVSA, britanski transportni inspektorat, na mjesto hapšenja. Službenici su kamionu zabranili dalje kretanje i pokrenuli upravni postupak protiv vlasnika traktora. Nažalost, nije navedeno kolika će biti kazna.

Povezane objave

KOMENTARI

ODGOVORITE

Molimo unesite Vaš komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime

PODIJELI

ZADNJE VIJESTI